danielsjakt

Direktlänk till inlägg 26 april 2019

Suggor och smågaltar...

Av Daniel Hjort - Fredag 26 april 14:11

Nu har jag jagat en hel del den senaste tiden, det har gått förvånansvärt bra dessutom. Några grisar har det blivit.

 

Jag har ganska mycket mark att jaga på, vilket resulterar i att möjligheten att få skjuta ett vildsvin ökar.

Det är extremt mycket skador, det värsta jag har varit med om sen jag började jaga, det kanske är ett lyxproblem för många, men för böndernas del är det rena skräcken åker efter åker blir upponer vänt på nolltid, trots att det skjuts en hel den så ärker iaf inte jag någon minskning på grisarna.

 

Jag började den här kvällen på en liten yttemark där grisarna vänt upp o ner på en stor del av den åkern som finns där. Åkern ligger mitt ute i ingenstans och det är en bit att gå innan man kommer fram och får full översikt.

När jag är ute på åkern ser jag ett gäng med grisar längst ner på åkern, fullt upp med att böka. Jag satte mig i kanten för att vänta in grisarna, dom kanske kommer närmre mig? Men nej då, dom höll sig i sin kant och otålig som jag är gav jag mig efter dom, men fick avstå från skott då det var ett gäng med kultingar md och det var omöjligt att se vem/vilka som var suggor?

Jag skrämde bort dom och gick tillbaka till bilen, troligen var dom tillbaka lika fort som jag satt mig i bilen.

Jag åkte till en annan mycket större mark, en mark som ligger runt en mindre by, massvis med åkrar stora som små.

Jag hade vinden perfekt och husen i byn hamnade i ryggen så det behövde jag inte fundera på.

På första åkern jag gick ut på syntes det tydligt att grisarna hade varit samma kväll, i den torra jorden låg blöta tuvor och färska slag i det böket. Någonstans var ju grisarna? Men vart?

Jag hann inte mer än upp för en brant backe innan jag fick se en flock på 7-8 grisar. månen var till bra hjälp, men för att försäkra mig om det var kultingar med eller inte så tände jag min lampa, och visst hade dom smått med sig.

Det gick 2 mindre grisar i 50-60 kg klassen lite för sig själva, dom försökte allt vad dom kunde för att få komma intill i flocken men suggorna jagade bort dom om vart annat.

Jag konstaterade snabbt att det var två smågaltar, ett vanligt beteende hos suggorna när galtarna blivit tillräckligt gamal för att inte passa in i flocken längre.

Jag tog sikte på en av dom och tryckte av, galten började springa mot mig en jag såg tydligt att det var en bra träff och jag avstod ifrån att skjuta igen.

 

Galten föll ihop en bit ifrån mig och jag tände min vanliga lampa för att se bättre, och till min förvåning så kryllade det av smått, det reser sig säkert 35-40 st småttingar och gav sig efter suggorna. Det är ett vanligt beteende av kultingarna att do lägger sig platt på marken om det uppstår en fara.

 

Vistt är det kul med föryngringar, men det här året verkar bli extremt? Kommer bli en intensiv sommar i spannmålen.

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Daniel Hjort - Lördag 4 maj 12:43

Igår var jag på jobb på Lagerbutiken i Stockaryd genom Fodax. Var även inbjuden som gäst då jag är från Stockaryd från böran. En trevlig liten tillställnng.    Hade tidigare på dagen bestämt med Andreas att vi skulle jaga ihop ute på mina jaktmar...

Av Daniel Hjort - Lördag 16 mars 13:26

ÄNTLIGEN blev det jag för mig igen, på tok för länge sedan sen jag jagade en hel natt.   Det har varit extremt mycket jobb förmin del. Mitt vanliga jobb tar ju sin tid och iom med mina ambassadörbyten så har även det tagit tid, mycket fotografer...

Av Daniel Hjort - Lördag 9 feb 16:46

Som många av er sett på mina sociala medier och andra kanaler har jag fått den stora äran att bli ambassadör för sveriges största och mest kända jaktbutik/webshop.    Så fort jag fick frågan visste jag att detta skulle bli kul=)  Det var något he...

Av Daniel Hjort - 28 december 2018 18:04


Julafton i all ära, men visst är det skönt när kvällen kommer och firandet är över?    Många åker nog gärna hem och slänger sig på soffan efter alla middgar och ståhej, det gör ju gärna jag med i regel, men energin var på topp och vädret var helt...

Av Daniel Hjort - 29 oktober 2018 22:10


Nu var det länge sedan jag var ute och jagade vildsvin. Det har vart mycket jobb och en massa andra jakter, men på dagtid och det resulterar i att jag helt enkelt inte orkat jaga på nätterna=) Åldern börjar ta ut sin rätt kanske?   Men i torsdag...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se