danielsjakt

Direktlänk till inlägg 8 mars 2017

Månsken och vildsvinsjakt!

Av Daniel Hjort - Onsdag 8 mars 16:00

Jag jobbar alltid kväll på mitt jobb, vilket gör att jag har ganska bra möjligheter till att jaga gris nattetid, men orken har inte riktigt funnits den senaste tiden, och grisarna har varit svåra att komma åt och då bli det lätt att man ger upp för ett litet tag.


I måndags efter jobbet såg jag och jobbarkompisarna en flock med grisar innen i samhället vi jobbar i, jag var på väg hem, men vände snabbt om för att ta en runda på markena jag jagar på.

Nu när vi fått så mycket snö så bli det ju mycket roligare att kolla efter grisarna, och de gjorde jag rätt i, för det var grisar lite här o där, men då min bössa stod hemma i vapenskåpet blev de bara lite av en inventering den här gången. Totalt såg jag 38 vildsvin, och nästan bara rödgrisar, så det finns att ta av.


Igår efter jobbet åkte jag direkt hem för att hämta bössa och jaktkläderna, åkte ut till marken och började jaga, direkt när jag kom ut såg jag 2 stora grisar, och eftersom dom är fredade så fortsatte jag min jakt.

Jag var uppe i byn o gick runt där jag såg en stor flock med grisar natten innan, och visst var dom i rörelse även inatt. Jag såg tydligt nya bök och slag efter grisarna i ekbackarna och ute på dom stora åkrana, men inga grisar synte till.

Jag gick över taggtråden in i en hage för att gena ut till nästa stora åker när jag plötsligt få se den stora flocken med rödgrisar under några ekar, skulle tippa på att det var ett 15 tal grisar i samma storlek, men det var helt omöjligt att välja ut en gris för att sen kunna skjuta, dom gick omlott hela tiden, vinden var inte den bästa, och plötsligt fick dom vittring av mig och gav sig iväg ner för backen och in i planteringen. Jag hörde dom bråka där inne och jag väntade en bra stund på att dom skulle komma tillbka, men det visade sig att jag väntade helt i onödan, för några grisar kom de inte.


Nu tog jag mig upp i nästa by där bonden haft väldiga besvär med grisarna dom senaste dagarna. Den här marken ligger väldogt högt och det är svårt att få rätt vind hur man än vrider o vänder på sig. Jag kom ut genom planteringen på grusvägen o med hjälp av månen kunde jag spana av väldigt stora delar av åkrarna direkt, jag kunde se att det var väldigt mycket slag efter grisarna på åkrarna och jag förstod att dom kunde vara kvar, vilket dom också var. ca 200 meter bort, vid sidan av en liten "ö" ute på åkern ser jag 2 stora suggor och tio ganska stora årsgrisar.

För att komma rätt i vind måste jag nu runda ön och klättra upp på den för att få bästa möjliga kulfång, jag smög längs med åkerskanten innan jag vek av mot ön, såg då fortfarnade grisarna som inte verkade bry sig om min närvaro, jag klättrade försiktigt upp på ön och var beredd på att snart få grisarna riktigt nära, men till min förvåning var grisarna som uppslukade av jorden, dom fanns ingenstans, men kunde med hjälp av snön se att dom gett sig in på grannmarken upp i ekbacken, jag suckade lite för mig själv och tänkte att jag aldrig kommer lyckas inatt=(


Nu gick jag tillbaka till bilen och åkte mot nästa bonde där jag såg 10 talet grisar på måndagsnatten.

jag gjorde som vanligt, parkerade bilen på bondens tomt, och började gå mot åkrarna.

När jag kommer i höjd med hans plansilosar hör jag ett smackande ljud, men fläcktarna från ladugården gjorde de svårt för mig att höra från exakt var ljudet kom?

Jag fortsatte gå och jag hör ljudet ännu tydligare? Men kunde inte förstå va det var, eller vart de kom ifrån?

Men plötsigt hör jag ett klart ljud av en gris som skriker till, och jag inser att det smackande ljudet kommer från plansilon! Grisarna var då alltså bara 10 meter ifrån mig utan att jag vetat om det.

Jag smög upp och ställde mig på den ena plansilon för att se bättre och visst var det grisar, en stor sugga med 9 rödgrisar var i full gång med att slita sönder plasten inne i silon.


Nu gäller det att ha is i magen och vänta ut rätt gris i rätt läge, för så som grisarna stod nu skulle jag aldrig kunna skjuta då jag bara hade betong plattan som kulfång och där ville jag inte avlossa ett skott. Men till slut går en av de mindre grisarna ut och ställer sig så jag fick en liten kulle som kulfång, jag la an och osäkrade.

Tryckte av och grisen föll ihop, suggan fick med sig resterande 8 rödgrisar ut på den stora åkern och upp för berget innan dom förvann.


Äntligen efter alla dessa misslyckade försök lyckades jag=)


 


Nattjakt i månsken är något som ligger mig varmt om hjärtat, månen lyser, snön gör att natt blir till dag, tystnaden gör sig bra, helt enkelt så bra de bara kan bli=)

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Daniel Hjort - Lördag 18 nov 20:22


I måndags kväll ringde Andreas och frågade om jag ville följa med ut med han oh hundarna på en liten jakt hemma hos honom på tisdagen? Jag tackade ja direkt. Riktigt kul att få se nya marker o höra duktiga hundar jaga=) Jag hade en läkartid på mor...

Av Daniel Hjort - Torsdag 16 nov 17:31

Hej.   Sen en tid tillbaka har jag och Jocke en mms-kamera på en av våra åtlar, och dom senaste veckorna har det varit riktigt mycket grisar på den åteln, men verken tid eller lust har funnits att åka ut och skjuta något, utan vi har bara låtit ...

Av Daniel Hjort - Torsdag 9 nov 13:38


Hej på er. Nu har det gått ett bratag igen sen jag skrev något här, men lusten o orken har helt enkelt inte funnits, jag blirnog blite latnär det är så mycket enklare att ladda upp en bild på sociala medier. Jag harhunnit jaga en hel del och tä...

Av Daniel Hjort - Tisdag 22 aug 18:23


I flera år har jag tjatat på min pappa att han ska följa med mig på vildsvinsjakt, men intreeset har inte funnits, men jag har fortsatt tjata. Så för ca 2 veckor sedan fick jag äntligen med honom ut. Vi skulle jaga på en mark som ägs av tre bröder, s...

Av Daniel Hjort - Måndag 21 aug 21:39


              Jag har under 2 veckors tid haft en tävling på min Facebooksida, där kunde du som var med o tävlade vinna en bockjakt följt av vildsvins jakt!    Vinnaren i denna tävlingen blev Micke Niemi! Stort grattis till dig ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se